Pierogi z wołowiną, soczewicą i ziołowym sosie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    70 dag mąki tortowej
    1 jajko
    Gorąca woda

    Farsz:
    ½ kg mięsa wołowego
    15 dag drobnej soczewicy
    1 marchewka
    2 małe cebule
    4 łyżki oliwy
    Sól i pieprz do smaku

    Sos ziołowy:
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 liście laurowe
    ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    Szczypta soli
    Szczypta pieprzu czarnego
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sok z cytryny do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sosy

Pierogi z wołowiną, soczewicą i ziołowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11564oc 1. Farsz:
    Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam,
  • image-0to2do1 2. w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę w maszynce do mięsa, mieszam z soczewicą, cebulę siekam drobno, podduszam na oliwie dodaję do masy, doprawiam solą i pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek wywaru z mięsa.
  • image-00k7g60 3. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo dość ciepłą wodę około 70 *c i powoli zagniatamy ciasto, dozując ilość wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto.
    Wałkuję na ciasto wykrawam kółeczka nadziewam mięsem
  • image-13hhjs1 4. zlepiam brzegi, układam na ściereczce.
  • image-2028ijj 5. Sos:
    Mleko zagotowuję z suszonym rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez drobne sitko, zioła wyrzucam, mleko stawiam znów na palnik na wolniutki ogień.
  • image-0ww3wa1 6. Na patelni rozpuszczam masło wsypuję mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku.
  • image-0wohx5f 7. Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Wołowina Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.44 (184 ocen)

Pierogi z wołowiną

To może cię zainteresować