Pierogi z wołowiną

4.46 (183 ocen)

Idealne na obiad

Składniki:

  • Składniki nadzienie :

    1 kg mięsa wołowego, ( u mnie udziec wołowy )
    3 marchewki,
    2 pietruszki,
    1/2 małego selera,
    2 cebule,
    2 łyżki oleju,
    3 ząbki czosnku,
    pieprz,
    sól,
    liść laurowy,
    ziele angielskie.

    Składniki ciasto :

    3 szklanki mąki,
    1 szklanka ciepłej wody,
    1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
  • 2. Przygotowanie nadzienia :

    Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wrzuć do mięsa. Przypraw solą, pieprzem.
  • 3. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować