Jestem typem poszukiwacza nietypowych rozwiązań kulinarnych, przez co często eksperymentuje w kuchni. Ostatnim moim nowym odkryciem są właśnie takie oryginalne pierogi. Smakują wspaniale.
40 min
Składniki:
Składniki ciasta:
Ciasto z kruchymi warstwami, biszkoptami i krówką
Ten smakołyk nigdy się nie znudzi.
Składniki ciasta:
2,5 szklanki mąki pszennej
Niepełna szklanka ciepłej wody
Jajko
2 łyżki oleju
Szczypta soli
Składniki farszu:
Około 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
Szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
Olej
Przyprawa do mięsa wołowego
Sól, pieprz ziołowy
Pierogi z soczewicą i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta dokładnie razem zagnieć i odstaw na około 20 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.
2.W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na oleju. Mięso obsyp przyprawą i podsmaż na oleju. Następnie dolej wody, wrzuć rozgnieciony czosnek i duś mięso około 10-15 minut. Potem mięso wraz z soczewicą dodaj do cebuli. Farsz odsącz z nadmiaru płynu i przypraw solą i pieprzem.
3. Ciasto cienko rozwałkuj. Nastepnie wykrój kółka i na każde nakładaj porcje farszu. Zlep dokładnie brzegi pierogów. Pierogi gotuj kilka minut w osolonym wrzątku
Komentarze