Pierogi z wiśniami

4.5 (191 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

W sezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:

    2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania

    2 łyżki oleju

    jajko (można pominąć)

    ok 1 szkl gorącej wody


    Nadzienie:

    ok 300g wiśni bez pestek

    cukier trzcinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Pierogi gotować ok 2 minuty od wypłynięcia.

    Pierogi podawać posypane cukrem trzcinowym lub polane śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować