Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i wymieszać.
2.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, sól i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody. Przykryć miską.
3.Wiśnię odsączyć z soku, wykładając na sitko. Jeżeli są bardzo kwaśne można jeszcze trochę posypać cukrem.
4.Ciasto rozwałkować, nakładać wiśnie i zlepić pierogi.
5.Wiśnie przeznaczone na sos wydrylować, włożyć do garnka zasypać cukrem i mieszając rozgotować. Dodać wino i gotować do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec dodać cynamon.
6.Pierogi partiami gotować w osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia.
Komentarze