Pierogi z wiśniami

4.49 (201 ocen)

Moja rodzina uwielbia pierogi z wiśniami. W sezonie często goszczą na moim stole

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szkl mąki
    1 łyżeczka masła
    1/4 szkl gorącej wody
    1/4 szkl zimnej wody
    szczypta soli

    800 g wiśni
    3 - 4 łyżki cukru

    Sos:
    200g wiśni
    2 łyżki cukru
    100 ml wytrawnego wina czerwonego
    2 szczypty cynamonu

    Lub:
    kilka łyżek śmietany
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i wymieszać.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, sól i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody. Przykryć miską.
  • 3. Wiśnię odsączyć z soku, wykładając na sitko. Jeżeli są bardzo kwaśne można jeszcze trochę posypać cukrem.
  • 4. Ciasto rozwałkować, nakładać wiśnie i zlepić pierogi.
  • 5. Wiśnie przeznaczone na sos wydrylować, włożyć do garnka zasypać cukrem i mieszając rozgotować. Dodać wino i gotować do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec dodać cynamon.
  • 6. Pierogi partiami gotować w osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia.
  • z sosem 7. Podawać polane sosem.
  • ze śmietaną i cukrem 8. Tradycyjnie można podać ze śmietaną i cukrem.

Porady

Wiśnie mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować