Pierogi z tuńczykiem i brokułami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czasami robię zapiekankę makaronową z tuńczykiem i brokułami , a tym razem zrobiłam pierogi . Polecam . Pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi + łyżka soli


    tuńczyk w oleju - 2 puszki
    brokuły - 700 g
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    szczypta białego pieprzu
    sól do smaku

    sos :
    400 ml jogurtu
    łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki cukru
    łyżka posiekanej natki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte brokuły ugotować w osolonej wodzie .
    Rozgnieść widelcem na małe kawałki.
    Na oleju spod tuńczyka przesmażyć czosnek.
    Dodać rybę i też przesmażyć.
    Połączyć z brokułami i wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na 4 części i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki.
    Nakładać po łyżeczce farszu i zalepiać.
    Wrzucać na gotującą się , osoloną wodę z olejem.
    Po ok 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
    Podawać z sosem jogurtowym ( w/w składniki wymieszać ).
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować