dla 3 osób:
ok.7 małych ziemniaków,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
mały brokuł,
duża cebula lub por,
3 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera i/lub parmezanu,
opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia, ew. słodka papryka
sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki
przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry (warzywa można ugotować dzień wcześniej). Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekać, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając, wlać mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić. Dno naczynia do zapiekania posmarować porcją sosu, ułożyć wszystkie składniki i doprawić każdą warstwę. Wierzch oblać sosem, posypać serem i ewentualnie bułką tartą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze