Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Jedna z moich ulubionych zapiekanek.

  • 40 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    ok.7 małych ziemniaków,
    puszka tuńczyka (w kawałkach),
    mały brokuł,
    duża cebula lub por,
    3 ząbki czosnku,
    kilka czubatych łyżek startego żółtego sera i/lub parmezanu,
    opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia, ew. słodka papryka

    sos beszamelowy:
    1 i 1/2 szklanki mleka,
    1 i 1/2 łyżki masła,
    1 i 1/2 łyżki mąki
    przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry (warzywa można ugotować dzień wcześniej). Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekać, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając, wlać mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić. Dno naczynia do zapiekania posmarować porcją sosu, ułożyć wszystkie składniki i doprawić każdą warstwę. Wierzch oblać sosem, posypać serem i ewentualnie bułką tartą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować