Pierogi z kurczakiem i brokułami

4.49 (167 ocen)

  • 60 min

Dla smakoszy dietetycznych mięsnych pierogów.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2/3 szklanki mąki pszennej
    -3/4 szklanki gorącej wody
    1/4 szklanki zimnej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    -2 piersi z kurczaka
    -1/2 brokułu
    -1/2 kostki masła
    -1 pęczek natki pietruszki
    -sól i pieprz
    -tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł ugotować na półtwardo. Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zmielić. Delikatnie wymieszać zmielone mieso, posiekaną natkę pietruszki i podzielony na różyczki brokuł. Do tak przygotowanej masy stopniowo dolewać rozpuszczone masło, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto: mąkę z solą zaparzać gorącą wodą, zamieszać i odstawić na 5 minut. Następnie wlać zimną wodę, zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut. Ciasto wyrobić, rozwałkować je i szklanką wykrawać krążki i na środku każdego nałożyć farsz, zlepić. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować, po wypłynięciu gotować jeszcze ok.3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować