Pierogi z brokułami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę , zeszklić na roztopionym maśle .
Brokuła podzielić na różyczki , gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku , odcedzić .
Do ostudzonego brokuła dodać zeszkloną cebulę i startą na grubych oczkach tarki mozzarellę , doprawić solą i pieprzem , wymieszać .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cieńki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu brokułowego , po czy składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze