Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

latem nie mam ochoty na mięso - dania z owocami smakują lepiej!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - masło: 3 łyżki
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - woda gorąca (może być trochę więcej albo mniej, ile zabierze ciasto): 0.75 szklanki
    - truskawki: 0.5 kilograma
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - śmietana jogurtowa 9%: 200 mililitrów
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier zwykły: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 4 łyżki
    - liski świeżej mięty: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawić. Truskawki opłukać, osączyć, poobrywać szypułki a owoce pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć cynamonem, wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną, posypane cukrem trzcinowym i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować