Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowy, tani pomysł na obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto;

    ½ kg mąki,

    ½ szklaki ciepłej wody,

    1 jajko,

    2 łyżki oleju,

    1 łyżeczka soli

    Składniki na farsz:

    25 dag soczewicy

    1 cebula,

    2 łyżki masła,

    sól i pieprz do smaku,

    szczypta gałki muszkatałowej

    20 dag twarogu,

    Do polania: 2 łyżki masła, łyżka oliwy, 1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej przygotowujemy farsz. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około pół godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej usmażoną cebulę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko.
  • 2. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

    Bezpośrednio przed podaniem podsmażamy cebulkę na maśle i oliwie. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować