Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej przygotowujemy farsz. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około pół godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej usmażoną cebulę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko.
2.Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
3.Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem podsmażamy cebulkę na maśle i oliwie. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką.
Komentarze