Pierogi z serem, ziemniakami, cebulą i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi z wyrazistym w smaku nadzieniem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    1 kg wiejskiego białego sera
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    pół szklanki czerwonej i żółtej soczewicy
    4 cebule
    100 g masła
    sól morska
    2 łyżki curry
    łyżeczka płatków chili

    Ciasto na pierogi:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany wiejskiej
    pół łyżeczki soli
    gorąca woda około 3 szklanki (ile zabierze mąka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem, ziemniakami, cebulą i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto na pierogi:
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta.
  • ciasto 2. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy.
  • cebula 3. Przygotowanie farszu:
    Cebulę podsmażamy na maśle. Wsypujemy curry, chili i lekko solimy.
  • soczewica 4. Odmierzamy szklankę soczewicy.
  • cebula i soczewica 5. Do podsmażonej cebuli wsypujemy soczewicę.
  • soczewica i cebula 6. Wlewamy 250 ml wody.
  • soczewica 7. Dusimy, aż soczewica będzie miękka.
  • ser 8. Ser przeciskamy przez praskę.
  • ziemniaki 9. Ziemniaki również przeciskamy przez praskę.
  • farsz 10. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków i sera dodajemy uduszoną soczewicę z cebulą.
  • farsz 11. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • pierogi 12. Z ciasta odrywamy kawałki, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.

    Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować