Pierożki nadziane dynią i ricottą

  • wyświetlono: 155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jesienią najbardziej na czasie jest danie z grzybami lub dynią. Nie będę oryginalna, nie będę wychodziła przed szereg i też zaserwuję typowo sezonowe warzywo. Udało mi się kupić dynię Hokaido.

Menab
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- dynia: 1 sztuka
- ser ricotta: 250 gramów
- cebula, obrana i posiekana: 1 sztuka
- mąka pszenna: 0.5 kilograma
- kefir naturalny: 400 mililitrów
- masło: 50 gramów
- oliwa do smażenia ok.: 1 łyżka
- szałwia świeża: 0.5 pęczka
- sól,pieprz do smkau: 1 szczypta
- chilli w proszku suszone: 1 szczypta
- tabasco - kilka kropli: 1 sztuka
- czosnek przeciśnięty: 1 ząbek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki nadziane dynią i ricottą

  • dynia1. Dynię przekroić na pół, wypestkować, następnie pokroić na plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec do miękkości.
  • 2. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki.
  • 3. Ostudzić, oddzielić od skórki, wymieszać z ricottą. Dodać podsmażoną na oliwie cebulkę z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, chilli i tabasco.
  • pierożki nadziane dynią i ricottą4. Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki płat i podzielić na 2 mniej więcej równe części. Na jednej ułożyć kilka kulek nadzienia, przykryć drugim płatem i pieczątką do ravioli wykrawać gotowe pierożki. Następnie obgotować w osolonej wodzie i polać roztopionym masłem z dodatkiem szałwii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąka pszennakuchnia włoskaDyniaser ricottaobiadkuchnia polskajesieńdyniowe_smakikefir naturalny

Komentarze

Podobne przepisy

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Dodane przez: JoannaG

Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Natchnienie dziś miałam więc na...

Mielone z warzywami

Dodane przez: Klaudia0318

Mielone nadziane kalafiorem,papryką i marchewką

Pyszne kotlety mielone z nadzieniem...

Roladki drobiowe z bogatym wnętrzem

Dodane przez: 2milutka

Roladki drobiowe nadziane brokułem i włoszczyzną

Roladki drobiowe bogato nadziane...

Makaron ze szpinakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Spaghetti z ricottą, szpinakiem i łososiem

Cztery składniki, które gwarantują...

Roladki ze szpinakiem i ricottą

Dodane przez: Joatar

Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą

Roladki podałam z pieczonymi frytkami...

Gnocchi ze szpinakiem

Dodane przez: Sorensen

Gnocchi ze szpinakiem i ricottą

Proste ale niezwykle efektowne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE