Domowe ravioli z dynią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Farszu:
Dynię kroimy na małe kawałki (bez skóry) skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy dynię do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją na gładką masę i studzimy.
Do zmiksowanej dyni dodajemy ser ricotta, mozarellę pokrojoną w plasterki, masło i skrobię. Całość miksujemy w blenderze na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Przygotowanie ravioli:
Ilość wody w cieście zależy od wielu czynników (rodzaju użytej mąki, wilgotności powietrza) dlatego powoli należy dodawać wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, ciasto nie może się lepić ale nadal ma być miękkie.
3.Na blat wysypujemy przesianą mąkę, tworzymy zagłębienie i wsypujemy sól, wbijamy roztrzepane jajko i wlewamy oliwę. Widelcem lub końcami palców mieszamy składniki. Dodajemy odrobinę wody i wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką i jednolitą konsystencję. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 15 minut.
4.Blat lekko posypujemy mąką i powoli rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie prostokąty (grubość 1-2 mm). Na jednym prostokącie rozkładamy w równych odstępach porcje farszu wielkości 3/4 łyżeczki. Miejsca pomiędzy porcjami farszu lekko zwilżamy wodą.
5.Drugą warstwą ciasta przykrywamy warstwę z farszem i dociskamy ją palcami pomiędzy porcjami nadzienia. Ravioli wykrawamy np. nożem, widelcem dociskamy i karbujemy brzegi.
6.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (1 łyżeczka). Podajemy polane roztopionym, gorącym masełkiem.
Komentarze