Domowe ravioli z dynią i ricottą

4.5 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Ravioli jest cieniutkie i miękkie a farsz... kremowy. Lekko wyczuwalna słodycz dyni, do tego ricotta i odrobina mozarelli.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA RAVIOLI:
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 350 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - woda: 0.33 szklanki
    FARSZ:
    - dynia: 200 gramów
    - ser ricotta: 150 gramów
    - mozarella: 100 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - skrobia kukurydziana: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - pieprz i sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ravioli Ser

Domowe ravioli z dynią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Farszu:

    Dynię kroimy na małe kawałki (bez skóry) skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy dynię do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją na gładką masę i studzimy.

    Do zmiksowanej dyni dodajemy ser ricotta, mozarellę pokrojoną w plasterki, masło i skrobię. Całość miksujemy w blenderze na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 2. Przygotowanie ravioli:

    Ilość wody w cieście zależy od wielu czynników (rodzaju użytej mąki, wilgotności powietrza) dlatego powoli należy dodawać wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, ciasto nie może się lepić ale nadal ma być miękkie.
  • 3. Na blat wysypujemy przesianą mąkę, tworzymy zagłębienie i wsypujemy sól, wbijamy roztrzepane jajko i wlewamy oliwę. Widelcem lub końcami palców mieszamy składniki. Dodajemy odrobinę wody i wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką i jednolitą konsystencję. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 15 minut.
  • 4. Blat lekko posypujemy mąką i powoli rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie prostokąty (grubość 1-2 mm). Na jednym prostokącie rozkładamy w równych odstępach porcje farszu wielkości 3/4 łyżeczki. Miejsca pomiędzy porcjami farszu lekko zwilżamy wodą.
  • 5. Drugą warstwą ciasta przykrywamy warstwę z farszem i dociskamy ją palcami pomiędzy porcjami nadzienia. Ravioli wykrawamy np. nożem, widelcem dociskamy i karbujemy brzegi.
  • 6. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (1 łyżeczka). Podajemy polane roztopionym, gorącym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować