Pierogi z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę (ile zabierze ciasto) i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi (np. szklanką).
Farsz:
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Pieczarki i cebule podsmażamy na oleju, do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej, by zaabsorbowała nadmiar ewentualnej wody, aby farsz był bardziej zwarty, studzimy. Ostudzony farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykę według uznania.
Pierogi:
Na każdy krążek ciasta nakładamy czubatą łyżkę farszu.
Pierogi zginamy na pół i mocno sklejamy ( możemy docisnąć np. widelcem).
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy i gdy wypłyną na wierzch odkrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut.
Smacznego!
Komentarze