Pierogi z pieczarkami

wyświetlono: 489 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Są proste w wykonaniu, bardzo pyszne i aromatyczne. Tak niewiele potrzeba by stworzyć pyszne danie.

opublikowany: 02.07.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto pierogowe:

    2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
    ok.1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
    3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
    solidna szczypta soli

    farsz pieczarkowy:

    1 kg pieczarek
    1 średnia cebula
    2-3 łyżki oleju
    sól, pieprz ziołowy do smaku
    1 łyżeczka tymianku

    omasta:

    masło
    podsmażone plasterki pieczarek
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Pierogi z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką. Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania ( na większe lub mniejsze plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach ). Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym oraz tymiankiem do smaku. Odstawiamy by przestygło.
  • Pierogi z pieczarkami 3. Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy masełkiem oraz dekorujemy podsmażonymi plasterkami pieczarek.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zapraszam na pyszną zupę gulaszową z pieczarkami. Zupa jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Polecam.

kategoria: Zupy opublikowany: 22.01.2019 | wyświetlono: 14793 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE