Pierogi z młodymi ziemniakami i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do tych pierożków wykorzystałam dary tegorocznego lata, zebrany z grządki świeżutki groszek oraz młode ziemniaczki :) Do ciasta dodałam kukrumy by pierożki były złociste i "słoneczne" :) Całość wyszła doskonała - ta wersja pierogów jest pożywna, smaczna i "pachnie latem" :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka soli
    1 1/3 szklanki chłodnej wody
    niepełna łyżeczka kurkumy
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    1 kg młodych ziemniaków (oskrobanych)
    250 g twarogu
    100 g groszku zielonego (świeży, waga groszku po obraniu)
    duża cebula
    sól
    pieprz czarny mielony
    czosnek granulowany
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z młodymi ziemniakami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę i groszek dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 3. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut.
  • 4. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Kurkuma Młode ziemniaki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować