Pierogi z młodymi ziemniakami pachnące koperkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pierogi bardzo smaczne. Farsz tylko z młodych ziemniaków z dodatkiem koperku i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Podane ze smażoną cebulką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków
    pęczek koperku
    3-4 łyżki śmietany 18%
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    500 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    sól
    olej rzepakowy do wody w której będą gotowane pierogi
    cebula
    smalec ze skwarkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z młodymi ziemniakami pachnące koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Dodać śmietanę, drobno pokrojony pęczek koperku i pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Wyrobić masę.
    Mąkę pszenną przesiać do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną, olej, mleko, wodę i zagnieść ciasto. Zagniecione zostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na części. Z każdej części wałkować placki. Wykrawać kółka. Nakładać farsz i zalepiać.
    Gotowe pierogi gotować partiami w osolonej wodzie z olejem rzepakowym.
    Pierogi podawać gorące, prosto z wody, okraszone zeszkloną cebulką na smalcu ze skwarkami. Najlepiej z ulubiona surówką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koper Młode ziemniaki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować