Pierogi z młodymi ziemniakami pachnące koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młode ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Dodać śmietanę, drobno pokrojony pęczek koperku i pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Wyrobić masę.
Mąkę pszenną przesiać do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną, olej, mleko, wodę i zagnieść ciasto. Zagniecione zostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na części. Z każdej części wałkować placki. Wykrawać kółka. Nakładać farsz i zalepiać.
Gotowe pierogi gotować partiami w osolonej wodzie z olejem rzepakowym.
Pierogi podawać gorące, prosto z wody, okraszone zeszkloną cebulką na smalcu ze skwarkami. Najlepiej z ulubiona surówką.
Smacznego.
Komentarze