Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    1 łyżka oleju
    około 1/2 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    270g zielonego groszku
    15g liści bazylii
    35g natki z pietruszki
    1 ząbek czosnku
    75ml oliwy z oliwek
    15ml soku z limonki
    50g migdałów
    50g parmezanu
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    250g kiełbasy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami 1. Farsz:
    Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
    o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  • 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 6. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować