Pierogi z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjna kapusta zasmażana w nowej formie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki ciepłej wody
    pół szklanki ciepłego mleka
    jajko
    około 0,5 kg mąki pszennej
    Farsz:
    pół główki młodej kapusty
    cebula
    łyżka mąki pszennej
    20 dag boczku wędzonego
    pęczek koperku
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody, mleka i jajka zagniatamy elastyczne gładkie ciasto.
    Boczek kroimy w drobną kostkę, i cebulę również. Na zimną patelnię wrzucamy boczek i wysmażamy, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę i szklimy. (jeśli boczek był chudy można dodać łyżkę masła) Kapustę kroimy dosyć drobno i wrzucamy do garnka z osoloną wodą, całość gotujemy około 8 minut, tak aby kapusta się nie rozgotowała. Kapustę odcedzamy i dodajemy do boczku z cebulką, posypujemy łyżką mąki i chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku. farsz studzimy, i wkładamy na 30 minut do zamrażarki aby stężał. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Następnie gotujemy je w osolonym wrzątku.

Porady

Pierogi podajemy z masełkiem i koperkiem lub ze skwarkami i śmietaną. Świetnie smakują przysmażone na maśle z olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (196 ocen)

Krokiety z młodą kapustą

To może cię zainteresować