Ciasto:
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
jajko
około 0,5 kg mąki pszennej
Farsz:
pół główki młodej kapusty
cebula
łyżka mąki pszennej
20 dag boczku wędzonego
pęczek koperku
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Pierogi z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody, mleka i jajka zagniatamy elastyczne gładkie ciasto.
Boczek kroimy w drobną kostkę, i cebulę również. Na zimną patelnię wrzucamy boczek i wysmażamy, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę i szklimy. (jeśli boczek był chudy można dodać łyżkę masła) Kapustę kroimy dosyć drobno i wrzucamy do garnka z osoloną wodą, całość gotujemy około 8 minut, tak aby kapusta się nie rozgotowała. Kapustę odcedzamy i dodajemy do boczku z cebulką, posypujemy łyżką mąki i chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku. farsz studzimy, i wkładamy na 30 minut do zamrażarki aby stężał. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Następnie gotujemy je w osolonym wrzątku.
Porady
Pierogi podajemy z masełkiem i koperkiem lub ze skwarkami i śmietaną. Świetnie smakują przysmażone na maśle z olejem.
Komentarze