Pierogi z mięsem

4.5 (158 ocen)

Bardzo lubię pierogi, ale nie mam czasu ich robić. Jak już zabieram się za ich robienie to oczywiście w ilościach hurtowych. Część jemy od razu, resztę mrożę, a później mam szybki obiad:)

Składniki:

  • Ciasto:

    1kg mąki
    ok 2 szkl ciepłej wody lub mleka
    3 łyżki oleju

    Farsz:

    1kg mięsa mielonego (lub rosołowego gotowanego)
    2 duże cebule
    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    cebula
    boczek wędzony
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać na piórka, podsmażyć. Do zrumienionej cebuli dodać mielone mięso,podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przestudzić, a następnie zmielić. (Jeśli mamy mięso rosołowe, gotowane to mielimy go i doprawiamy).
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy na środku dołek, wlewamy olej oraz powoli dolewamy ciepłą wodę lub mleko. Zarabiamy ciasto dolewając tyle płynu ile wchłonie mąka. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, a następnie wykrawać kółka szklanką. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

    Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.

    Pierogi podaję ze skwarkami: boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić razem z boczkiem. Polać gotowe pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować