Bardzo lubię pierogi, ale nie mam czasu ich robić. Jak już zabieram się za ich robienie to oczywiście w ilościach hurtowych. Część jemy od razu, resztę mrożę, a później mam szybki obiad:)
Składniki:
Ciasto:
1kg mąki
ok 2 szkl ciepłej wody lub mleka
3 łyżki oleju
Farsz:
1kg mięsa mielonego (lub rosołowego gotowanego)
2 duże cebule
sól, pieprz
Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać na piórka, podsmażyć. Do zrumienionej cebuli dodać mielone mięso,podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przestudzić, a następnie zmielić. (Jeśli mamy mięso rosołowe, gotowane to mielimy go i doprawiamy).
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy na środku dołek, wlewamy olej oraz powoli dolewamy ciepłą wodę lub mleko. Zarabiamy ciasto dolewając tyle płynu ile wchłonie mąka. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, a następnie wykrawać kółka szklanką. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
Pierogi podaję ze skwarkami: boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić razem z boczkiem. Polać gotowe pierogi.
Komentarze