Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jedne z moich ulubionych. Idealne zarówno na obiad jak i podwieczorek. Przepis mam od teściowej która w ten sposób robi je od lat.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania,
    • 1 jajko
    • ½ łyżeczki soli
    • ok. 1 szklanka wody (ciepłej)
    Farsz:
    • ½ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej,
    • 500g pieczarek,
    • 1 średnia cebula,
    • 3 łyżki oleju,
    • sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne i papryki słodkiej,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę (ile zabierze ciasto) i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi (np. szklanką).
    Farsz:
    Kasze ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Pieczarki i cebule podsmażamy na oleju, do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej, by zaabsorbowała nadmiar ewentualnej wody, aby farsz był bardziej zwarty. Na koniec dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy, studzimy. Ostudzony farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykę według uznania.
    Pierogi:
    Na każdy krążek ciasta nakładamy czubatą łyżkę farszu.
    Pierogi zginamy na pół i mocno sklejamy ( możemy docisnąć np. widelcem).
    Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy i gdy wypłyną na wierzch odkrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować