Pierogi z kaszą gryczaną, boczkiem i twarogiem

  • wyświetlono: 573 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na wiejskie pierożki, czyli pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem! Większość z Was zna ten klasyczny smak. Nie byłabym sobą gdybyś nie dorzuciła do tych pierożków czegoś od siebie.. padła na boczuś, a dokładniej na chrupiące skwarki. To był strzał w dziesiątkę!

Kuchnia Marty
  • 60min

Składniki

Składniki na farsz:
◦100 g (woreczek) kaszy gryczanej
◦250 g surowego wędzonego boczku
◦250 g tłustego twarogu
◦2 cebule
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżeczka cząbru

Składniki na ciasto:
◦500 g mąki tortowej
◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
◦1 łyżka oleju
◦mąka do podsypywanie ciasta

Dodatkowo:
◦2-3 cebule
◦2 łyżki masła


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kaszą gryczaną, boczkiem i twarogiem

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy żeby ostygła.

    Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki, a na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

    Skwarki oraz pokruszony twaróg dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Pamiętajcie, że boczek jest dość słony i dopiero na koniec należy doprawić farsz bo można go przesolić!

    Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

    Przygotowanie ciasta:
    W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

    Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

    Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

    Pierogi można podawać od razu z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną jednak ja polecam podsmażone… Mniamm… pycha!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilpierogipierogi z kasząpierogi z kaszą gryczanąpierogi z kaszą i twarogiempierogi z kaszą i boczkiemPierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Kasza gryczana i biały ser, to...

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: rena123

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Farsz do tych pierogów przygotowałam...

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Najlepiej smakują ze skwarkami...

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem i słonecznikiem

Dodane przez: agatab

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem...

Te pierogi są bardzo smaczne i...

pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

Dodane przez: Entiendo

Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą

Nadzienie do tych pierogów idealnie...