Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę mieszamy z masłem, solą i gorącą wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto - powinno mieć konsystencję przypominającą wyrobioną plastelinę. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na minimum 30 minut.
2.Farsz:
Kapustę przekładamy do garnka zalewamy wodą, tak aby była pokryta. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. W drugim garnku gotujemy grzyby.
Cebulę dusimy na oleju.
Kapustę odcedzamy, czekamy chwilę, aż przestygnie i odciskamy. Ugotowane grzyby również odcedzamy (wodę spod gotowania grzybów warto zostawić np. jako wywar do zup).
Kapustę, grzyby i uduszoną cebulę mielimy na grubym oczku. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym oraz pieprzem ziołowym.
3.Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i odcinamy plasterki, które wałkujemy na okrągłe placuszki. Na każde kółeczko, kładziemy porcję farszu i zawijamy pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi podajemy z barszczem.
Porady
Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, aby zesztywniał i dobrze było zawijać pierogi.
Komentarze