Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejna obowiązkowa pozycja na kolacji wigilijnej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    100 g masła o temperaturze pokojowej
    sól
    około 200 ml gorącej wody - ilość zależy od suchości mąki

    farsz:
    0,5 kg kiszonej kapusty
    20 suszonych grzybów leśnych np. prawdziwki, podgrzybki, maślaki
    2 cebule
    olej rzepakowy tłoczony na zimno - 100 ml
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z masłem, solą i gorącą wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto - powinno mieć konsystencję przypominającą wyrobioną plastelinę. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • 2. Farsz:
    Kapustę przekładamy do garnka zalewamy wodą, tak aby była pokryta. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. W drugim garnku gotujemy grzyby.
    Cebulę dusimy na oleju.

    Kapustę odcedzamy, czekamy chwilę, aż przestygnie i odciskamy. Ugotowane grzyby również odcedzamy (wodę spod gotowania grzybów warto zostawić np. jako wywar do zup).

    Kapustę, grzyby i uduszoną cebulę mielimy na grubym oczku. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym oraz pieprzem ziołowym.
  • 3. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i odcinamy plasterki, które wałkujemy na okrągłe placuszki. Na każde kółeczko, kładziemy porcję farszu i zawijamy pierogi.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

    Pierogi podajemy z barszczem.

Porady

Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, aby zesztywniał i dobrze było zawijać pierogi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować