Pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrobić ciasto powoli wlewając ciepłą wodę.Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i dające się rozwałkować na cienki placek.
2.Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Do cebuli wrzucić posiekane grzyby i smażyć razem do momentu odparowania płynu.Dodać bułkę tartę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ulepić pierogi i wkładać na wrzącą osoloną wodę, przykryć.Kiedy wypłyną na wierzch, odkryź i gotować jeszcze około 5 minut.Ugotowane pierogi wyjąć polać stopionym masłem i śmietaną i podawać.
Porady
Do farszu po przestudzeniu można dodać jajko.
W ten sam sposób można przygotować pierogi z nadzieniem z suszonych grzybów.Wcześniej trzeba je namoczyć i ugotować.
Komentarze