Pierogi z grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis jest każdemu znany na Lubelczyźnie !

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    ok. 1 szklanki letniej wody
    sól.
    Nadzienie:
    400-500 g świeżych grzybów
    1 cebula
    masło
    śmietana
    bułka tarta
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrobić ciasto powoli wlewając ciepłą wodę.Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i dające się rozwałkować na cienki placek.
  • 2. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Do cebuli wrzucić posiekane grzyby i smażyć razem do momentu odparowania płynu.Dodać bułkę tartę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ulepić pierogi i wkładać na wrzącą osoloną wodę, przykryć.Kiedy wypłyną na wierzch, odkryź i gotować jeszcze około 5 minut.Ugotowane pierogi wyjąć polać stopionym masłem i śmietaną i podawać.

Porady

Do farszu po przestudzeniu można dodać jajko. W ten sam sposób można przygotować pierogi z nadzieniem z suszonych grzybów.Wcześniej trzeba je namoczyć i ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować