Pierogi z farszem z ziemniaków i gotowanego mięsa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne pierogi z farszem na bazie gotowanych ziemniaków i gotowanej piersi z kurczaka. Do takich pierogów możemy wykorzystać mięso z rosołu. Często robię je dla moich wnuczek. Najbardziej smakują im podsmażone :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
    1 jajko,
    ok. ½ szklanka wody (ciepłej),
    2 łyżki oleju,
    szczypta soli,
    Farsz:
    podwójna gotowana pierś z kurczaka,
    6 gotowanych ziemniaków,
    1 średnia cebula,
    sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej,
    oraz:
    olej, pietruszka do dekoracji,
    masło, olej ( opcjonalnie do podsmażenia pierogów),
    maga (opcjonalnie do skropienia pierogów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem z ziemniaków i gotowanego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz wodę (ile zabierze ciasto) i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (np. szklanką).
    Ugotowane i przestudzone mięso mielimy. Mielimy też przestudzone ziemniaki.
    Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Wszystkie składniki na farsze razem łączymy i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku według uznania.
    Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżkę farszu.
    Pierogi zginamy na pół i mocno sklejamy ( możemy docisnąć np. widelcem).
    Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy i gdy wypłyną na wierzch odkrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut.
    Ja ugotowane pierogi podsmażyłam na patelni na maśle z odrobina oleju. Smacznego!

Porady

Do farszu możemy wykorzystać zarówno fileta jak i inną część mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować