Pierogi z dynią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę, kakao i sól przesypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy olej, stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2.Farsz: dynię kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Studzimy. Twaróg razem z dynią rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
3.Ciasto rozwałkowujemy, na jednej połowie zaznaczamy szklanką kółka, nakładamy na nie farsz, nakładamy drugą połowę ciasta i wykrawamy szklanką pierogi a następnie brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Polewamy śmietaną lub jogurtem i ewentualnie posypujemy cukrem.
Komentarze