Pierogi z serem i dynią

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Wyjątkowe połączenie dynii i twarogu z nutką waniliową sprawią, że pierogi w tym wydaniu posmakują niejednemu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    1 łyżka masła
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    500 g twarogu
    150 g pieczonej dynii
    2 łyżki cukru pudru
    wanilia

    PONADTO:

    masło do polania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w misce, zagniatając gładkie ciasto.
    Odstawić na chwilę, żeby odpoczęło.

    Twaróg razem z dynią rozgnieść widelcem, dodać cukier i wanilię i dokładnie wymieszać.

    Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto, przykryć ścierką, żeby nie wysychało.
    Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po łyżeczce farszu.

    Pierogi składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
    Łyżeczką zrobić ozdobne falbanki.

    Gotować partiami w posolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając.

    Gotowe pierogi polać roztopioneym masełkiem i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować