Pierogi z czarnymi jagodami z dodatkiem kardamonu i cynamonu

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sezonowe pierogi z czarnymi leśnymi jagodami z dodatkiem kardamonu i cynamonu smakują wyśmienicie. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno z ulubionymi dodatkami.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 litry jagód
    2 łyżki tapioki ( skrobi z manioku)
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    cukier puder do smaku
    Ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    łyżeczka soli
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)

    Naturalny płynny miód do polania pierogów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z czarnymi jagodami z dodatkiem kardamonu i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Przebrane jagody mieszam z tapioką, kardamonem i cynamonem.
  • pierogi 2. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam elastyczne ciasto. Wkładam do woreczka i odkładam na minimum pół godziny.
    Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam łyżkę jagód, cukier i zlepiam pierogi.
    Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.

Porady

Pierogi podałam polane miodem, ale można podać ze śmietaną lub gęstym naturalnym jogurtem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować