Pierogi z jagodami

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapraszam po przepis na pierogi, które są delikatne dzięki dodatku mleka w cieście. Polane masłem i odrobiną śmietanki, posypane cukrem i w towarzystwie świeżych owoców znikają w mig!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 50 sztuk:

    ½ szklanki gorącego mleka
    ½ szklanki gorącej wody
    1 łyżka oleju
    2½ szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    Jagody leśne lub borówki
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z mlekiem i olejem mieszamy. Dodajemy sól, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które przekładamy na podsypany mąką blat i przykrywamy szklanym lub plastikowym pojemnikiem na minimum 30 minut.
    W tym czasie jagody myjemy i delikatnie osuszamy.
    Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i szklanką wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce owoców i mocno sklejamy. Pozostałe ciasto ponownie sklejamy, wałkujemy i wycinamy aż do jego skończenia.
    Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z owocami, śmietanką i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować