Pierogi z ciasta francuskiego z pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję zaocznie i pracuję w restauracji i właśnie stąd mam ten przepis. Gotuję rzadko, ale gdy już się za to biorę, robię to z wielką pasją.

Składniki:

  • ● 45 dag pomidorów
    ● pęczek szczypiorku
    ● bazylia
    ● sól
    ● pieprz
    ● 27 dag sera mozzarella
    ● gotowe ciasto francuskie
    ● 10 dag masła
    ● 2,5 dag nasion sezamu
    ● cykoria do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ciasta francuskiego z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do
    180 °C. Pomidory myjemy, sparzamy,
    obieramy ze skórki
    i kroimy na małe cząstki.
    Mieszamy z posiekanymi bazylią i szczypiorkiem. Doprawiamy
    do smaku solą
    i pieprzem. Mozzarellę kroimy
    w kostkę.
  • 2. Ciasto smarujemy połową
    roztopionego masła. Kroimy na
    5 prostokątów, a następnie
    w kwadraty. Na każdy nakładamy
    po łyżce masy pomidorowej
    i mozzarelli. Składamy przeciwległe
    rogi, tworząc trójkąty.
    Sklejamy boki pierogów.
  • Pierogi z ciasta francuskiego z pomidorami 3. Pierogi układamy na wysmarowanej
    tłuszczem blasze
    i smarujemy pozostałym masłem.
    Posypujemy sezamem.
    Pieczemy ok. 20 minut na złoty
    kolor. Po upieczeniu wykładamy na umyte i osuszone liście
    cykorii.

Porady

Jeśli komuś nie odpowiada gorzki smak cykorii, równie dobrze może podać pierogi na liściach sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować