Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Ciasto zawsze wychodzi miękkie i świetnie się lepi. Przepis babci, która pracowała jako kucharka w szkole.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki oleju (można zmniejszyć do 1/3 szklanki),
- szklanka ciepłej wody,
- 1 kg ziemniaków,
- pół kg sera białego,
- dwie małe cebule,
- 200 gram boczku,
- trochę szczypiorku do ozdoby.
Pierogi ruskie najtańsze i najlepsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj ziemniaki. Przestudź je i przeciśnij przez praskę. Biały ser zmiel. Podsmaż cebulkę na złoto na maśle. Wszystkie składniki wymieszaj na gładki farsz.
2.Wysyp na stolnicę mąkę z solą, dodaj olej i ciepłą wodę. Wyrabiaj aż uzyskasz miękkie, gładkie ciasto.
3.Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół cm. Wycinaj szklanką kółka, do środka daj łyżeczkę farszu, zagnij na pół i sklej.
4.Pierogi wrzuć do gotującej się wody i gotuj aż nie wypłyną na wierzch. Podawaj ze smażonym boczkiem i szczypiorkiem.
Komentarze