Najlepsze ruskie pierogi mojej Mamy

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam pierogi pod każdą postacią, ale ruskie pierogi mojej Mamy to zdecydowanie mój faworyt.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    ok. 500 ml letniej wody
    1 jajko

    Farsz:
    1,5 kg ugotowanych wcześniej ziemniaków
    1 kg białego sera
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku (w zależności od preferencji)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Najlepsze ruskie pierogi mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę.
  • 2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę i dodać do farszu. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko i wodę. Wyrabiać ciasto na gładką, elastyczną masę.
  • 4. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto. Wycinać szklanką okręgi, na każdy z nich nałożyć farsz i formułować pierogi.
  • 5. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2-3 minut od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  • 6. Przed podaniem podsmażyć na patelni na złoty kolor. Podawać ze smażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować