Pierogi ruskie - najlepsze!

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ciasto z tego przepisu wychodzi pyszne! Pierogi wychodzą delikatne i aromatyczne. Polecam!

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    400 g mąki pszennej
    1-2 żółtka
    sól
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    letnia, przegotowana woda (tyle, żeby ciasto nie było klejące, tylko gładkie i elastyczne)

    Składniki na farsz:
    2 duże cebule
    200 g twarogu tłustego lub półtłustego
    800 g ziemniaków
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    (ja dałam jeszcze łyżeczkę cukru do cebuli)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie - najlepsze! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wodę dolewać stopniowo. Odstawić ciasto na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".


  • 2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać trochę soli i cukier.
    Ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z twarogiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem (ja daje duużo pieprzy ;))

  • 3. Rozwałkować ciasto na 2mm i wykrawać krążki. Łyżeczką nabierać farsz i układać na krążkach. Następnie zlepić. Sposób zlepiania, którym się posłużyłam jest wyjątkowo dobry, jeśli mamy problem z rozpadającymi się pierogami ;)

  • 4. Pierogi wrzucić do gotującej się wody, gotować bez przykrycia aż wypłyną na wierzch, czyli ok. 2-3 minuty. Można przed gotowaniem dodać do wody trochę oliwy. Zapobiegnie to sklejaniu się pierogów.

  • 5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować