Ciasto z tego przepisu wychodzi pyszne! Pierogi wychodzą delikatne i aromatyczne. Polecam!
2 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
1-2 żółtka
sól
2 łyżki rozpuszczonego masła
letnia, przegotowana woda (tyle, żeby ciasto nie było klejące, tylko gładkie i elastyczne)
Składniki na farsz:
2 duże cebule
200 g twarogu tłustego lub półtłustego
800 g ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżki masła
(ja dałam jeszcze łyżeczkę cukru do cebuli)
Pierogi ruskie - najlepsze! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wodę dolewać stopniowo. Odstawić ciasto na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".
2.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać trochę soli i cukier.
Ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z twarogiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem (ja daje duużo pieprzy ;))
3.Rozwałkować ciasto na 2mm i wykrawać krążki. Łyżeczką nabierać farsz i układać na krążkach. Następnie zlepić. Sposób zlepiania, którym się posłużyłam jest wyjątkowo dobry, jeśli mamy problem z rozpadającymi się pierogami ;)
4.Pierogi wrzucić do gotującej się wody, gotować bez przykrycia aż wypłyną na wierzch, czyli ok. 2-3 minuty. Można przed gotowaniem dodać do wody trochę oliwy. Zapobiegnie to sklejaniu się pierogów.
Komentarze