Pieczone pierogi z kaszą

4.42 (195 ocen)

  • 50 min

Genialne pierożki nawet zamiast pieczywa.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1 kg mąki
    2 szkl mleka
    1 kostka masła
    4 szczypty soli
    4 jaja
    2 łyżki cukru
    10 dag drożdży
    ¼ szkl oleju

    Farsz:

    2 szkl kaszy gryczanej jasnej pełnoziarnistej
    4,5 szkl wody
    3 większe ziemniaki obrane
    2 łyżki smalcu ze skwarkami
    Sól
    Pieprz

    Dodatkowo potrzebne będzie 1 jajo do smarowania bułeczek przed pieczeniem.

Wystaw ocenę:

4.42 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąka, drożdże, mleko, cukier mieszamy razem drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Dodajemy rozpuszczone ( wystudzone) masło, olej, jaja, sól i wyrabiamy ręką ciasto ( do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki), które odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
  • 3. Do garnka wsypujemy kaszę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza zrobi się gęsta, a ziemniaki ugotują się - od czasu do czasu mieszając (ok. 30 min).
  • 4. Następnie gnieciemy farsz tłuczkiem do ziemniaków, przyprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do wystudzenia.
  • 5. Formujemy kulki, dodajemy farsz, zlepiamy i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
  • Pierożki 6. Następnie smarujemy jajkiem, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C
  • 7. Pieczemy na złoty kolor ok 20 min

Porady

Można dodać więcej mąki, jeśli ciasto wychodzi rzadkie. Można również zrobić połowe porcji. Mi z tego przepisu wyszło 40 pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować