Pieczone pierogi z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąka, drożdże, mleko, cukier mieszamy razem drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
2.Dodajemy rozpuszczone ( wystudzone) masło, olej, jaja, sól i wyrabiamy ręką ciasto ( do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do ręki), które odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
3.Do garnka wsypujemy kaszę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza zrobi się gęsta, a ziemniaki ugotują się - od czasu do czasu mieszając (ok. 30 min).
4.Następnie gnieciemy farsz tłuczkiem do ziemniaków, przyprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy do wystudzenia.
5.Formujemy kulki, dodajemy farsz, zlepiamy i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
6.Następnie smarujemy jajkiem, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C
7.Pieczemy na złoty kolor ok 20 min
Porady
Można dodać więcej mąki, jeśli ciasto wychodzi rzadkie.
Można również zrobić połowe porcji. Mi z tego przepisu wyszło 40 pierożków.
Komentarze