Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto na pierogi
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    farsz
    200 g ugotowanej kaszy gryczanej
    200 g sera twarogowego koziego
    120 g boczku wędzonego
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    do podania
    cebula, masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. ciasto
    przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
    Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
  • 2. 2.farsz
    Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno boczek, smażyć aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę posiekać. Kaszę dokładnie wymieszać z serem. Dodać przestudzoną cebulę z boczkiem, posiekaną pietruszkę, jajko. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu.
  • 3. 3.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką.
  • 4. 4.Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza gryczana Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować