Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne

0 (0 ocen)

pierogi wyszły bardzo smaczne

Składniki:


  • Ciasto :
    350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
    ok. 3/4 szk gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    Farsz :
    300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą
    150 g pieczarek
    1 mała cebula
    10 cm kawałek pora
    1 solidna garść szpinaku
    2 łyżki masła
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz;
    Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i na tarce do warzyw zetrzeć do masła i podsmażyć, następnie umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do pieczarek i zblanszować go. Karkówkę przesmażoną z cebulą ( zimną ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z porem i dodać do podsmażonych składników. Dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do wystudzenia.
  • 2. Ciasto :
    Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkować ale nie zbyt cienko i za pomocą foremki o średnicy 10 cm wycinać kółka.
  • 3.
    Lepienie :
    Na każde kółko nakładać porcje farszu i zlepiać dokładnie pierogi. Źle zlepione będą w czasie gotowania się rozklejać. Pierogi układać na ściereczce a drugą przykryć aby pierogi nie wyschły.
  • 4. Gotowanie :
    W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pierogi i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. Pierogi gotować kilka minut od momentu wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać gorące z podsmażoną cebulką. ( Z tej porcji wyszło mi 14 dużych pierogów ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować