Pierogi lwowskie

4.49 (181 ocen)

  • 40 min

Przepis znaleziony w starym kalendarzu z wyrywanymi kartkami.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szklanki mąki pszennej
    -jajko
    -2 łyżki oleju
    -woda
    -szczypta soli

    Farsz:
    -woreczek kaszy gryczanej
    -kostka twarogu
    -duża cebula
    -sól
    -pieprz
    -masło do smażenia cebuli i polania pierogów
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi lwowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Lekko ją studzimy, dodajemy twaróg i usmażoną cebulę (moja babcia cebulę smażyła na maśle i lekko ją przypalała). Przyprawiamy solą i pieprzem
  • 2. Do mąki dodajemy jajko, sól i olej. Wyrabiając dodajemy wody. Nie określiłam ile dokładnie bo daję "na oko", aż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk.
  • robienie pierogów 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka szklanką i kleimy pierogi. Układamy je na desce posypanej mąką. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi odcedzamy, przekładamy do miski i polewamy stopionym masłem aby nie skleiły się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować