Pieróg ryżowy z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać mielone mięso i smażyć. W czasie smażenia rozdrabniać mięso widelcem i mieszać. Dodać łyżkę ziół prowansalskich i sól do smaku. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i dodać szpinak. Smażyć i mieszać. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól do smaku.
Do ugotowanego ryżu dodać świeżo mielony pieprz i 3 jajka. Wymieszać. Ok 2/3 ryżu przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ryż rozłożyć na dnie i na bokach.
Do wystudzonego mięsa dodać jajko i wymieszać. Przełożyć do tortownicy.
Do wystudzonego szpinaku dodać jajko i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy na mięso. Wszystko przykryć pozostałym ryżem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 min.
Po zapieczeniu wystudzić. Wyłożyć na talerz. Najlepiej przyłożyć talerzyk do tortownicy i obrócić tortownicę dnem do góry i zdjąć papier.
Posmarować majonezem i udekorować szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Smacznego.
Komentarze