Piernikowe Świąteczne polędwiczki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 153 g pierników Katarzynek
    • 280 g powideł śliwkowych
    • 4 listki laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • Pieprz
    • Chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe świąteczne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy dwu centymetrowe plastry i dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju przenosimy do garnka z wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości około 30 minut pod przykryciem.
  • sos 2. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos.
    Sos podgrzewamy i polewamy nim mięso.
  • danie 3. Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować