Leniwe z pomarańczami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Na talerzu kolory słońca, a w całym domu cudowny aromat przypraw i pomarańczy - rozkosz dla wszystkich zmysłów!

  • 15 min

Składniki:

  • pierogi:
    kostka tłustego twarogu (około 250g)
    jajko
    1/2 łyżeczki soli

    3/4 szklanki mąki (około)
    karmelizowane pomarańcze:
    4 plastry pomarańczy
    4 łyżki cukru
    łyżeczka cukru wanilinowego
    szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru (oczywiście, najlepiej jeśli użyjemy świeżo zmielonych przypraw i przeciśniętego przez praskę imbiru)
    2 goździki
    około 2 łyżek masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leniwe z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy twaróg z jajkiem, solimy. Powoli dosypujemy mąki i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie może się kleić. Dzielimy ciasto na 2 części, rolujemy je w wałeczki i wycinamy z nich około 2cm pierożki, zgniatamy je lekko widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku (dobrze jeśli garnek jest duży) i gotujemy od wypłynięcia około 3 minuty. Odcedzamy.
    Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i przyprawy. Mieszamy cały czas, gdy cukier skarmelizuje się na patelnię wkładamy plastry obranej ze skórki pomarańczy (mogą być w całości lub w cząstkach) i smażymy z każdej strony po pół minuty.

Porady

Leniwe możemy również obsmażyć na tej patelni albo tylko polać sosem, który się wytworzył.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować