Leniwe z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy twaróg z jajkiem, solimy. Powoli dosypujemy mąki i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie może się kleić. Dzielimy ciasto na 2 części, rolujemy je w wałeczki i wycinamy z nich około 2cm pierożki, zgniatamy je lekko widelcem. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku (dobrze jeśli garnek jest duży) i gotujemy od wypłynięcia około 3 minuty. Odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i przyprawy. Mieszamy cały czas, gdy cukier skarmelizuje się na patelnię wkładamy plastry obranej ze skórki pomarańczy (mogą być w całości lub w cząstkach) i smażymy z każdej strony po pół minuty.
Porady
Leniwe możemy również obsmażyć na tej patelni albo tylko polać sosem, który się wytworzył.
Komentarze