Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna wakacyjna zupa

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    por
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    2 łyżki masła
    2 szklanki świeżego szczawiu
    sól, pieprz do smaku
    jajko na osobę
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    ewentualnie łyżka mąki
    ziemniaki/makaron/ryż

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na maśle w rondelku o grubym dnie, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 1/2 szklanki wody i chwilę dusimy. Oczyszczamy liście szczawiu, mniejsze zostawiamy w całości, większe rwiemy. Dorzucamy je do warzyw, mieszamy, po 5 minutach zalewamy resztą wody. Gotujemy około 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekanego pora. Zupę zabielamy kwaśną śmietaną, można również lekko zagęścić ją mąką wymieszaną z wodą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ulubionym dodatkiem, u mnie były to ziemniaki.

Porady

Do zupy można również dodać biały ser i szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy