Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób

To idealna propozycja na szybkie ciastka świąteczne, które smakują i pachną po prostu obłędnie!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 12 ciastek)
    200g masła orzechowego
    100g cukru/ksylitolu
    1 jajko
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju)
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe, cukier/ksylitol, jajko oraz przyprawę do piernika umieścić w misce i połączyć za pomocą dłoni na jednolitą konsystencję.
    Następnie masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao.
    Odrywając po kawałku jasnego oraz ciemnego ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego,
    Kuleczki ułożyć z odstępami na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem lub dłonią.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
    (Ciastka początkowo będą delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować