To idealna propozycja na szybkie ciastka świąteczne, które smakują i pachną po prostu obłędnie!
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
(około 12 ciastek)
200g masła orzechowego
100g cukru/ksylitolu
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju)
1 łyżeczka kakao
Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło orzechowe, cukier/ksylitol, jajko oraz przyprawę do piernika umieścić w misce i połączyć za pomocą dłoni na jednolitą konsystencję.
Następnie masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao.
Odrywając po kawałku jasnego oraz ciemnego ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego,
Kuleczki ułożyć z odstępami na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i lekko docisnąć widelcem lub dłonią.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
(Ciastka początkowo będą delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Komentarze