Ciastka z masła orzechowego

0 (0 ocen)

Niezwykle oryginalne ciasteczka z masła orzechowego, bez dodatku mąki, za to z dodatkiem czekolady. Dwa wyraziste, konkretne smaki, które bardzo do siebie pasują. Ciastka są idealne dla osób z alergią na pszenicę bądź gluten. Gratka dla wielbicieli masła orzechowego.

Składniki:

  • 225 g masła orzechowego najlepiej niesolonego,
    80 g cukru,
    pół łyżeczki sody oczyszczonej,
    szczypta soli (jeśli masło zawiera w składzie sól to pomijamy),
    1 duże jajko,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe, cukier, sodę, cukier waniliowy i ewentualną sól zmiksować do połączenia składników. Dodać jajko i również miksować tylko do połączenia. Dodać czekoladę i zmiksować.
  • 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można zważyć kulki, mniej więcej ok. 25 g na każdą), układać na blaszkach wyłożonych papierem, lekko spłaszczyć i piec w temp. 165 stopni z termoobiegiem ok. 16 minut, aż się zarumienią.
  • 3. Wyjąć z piekarnika, odczekać, bo będą bardzo miękkie, po czym przełożyć na kratkę i wystudzić.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z podanych składników wychodzi ok. 18 ciasteczek. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Masło orzechowe Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować