1kg mąki
40 dag sztucznego miodu
40 dag cukru pudru
25 dag margaryny
1 łyżeczka sody
2 opakowania przyprawy do piernika (koniecznie przyprawa bez mączki ziemniaczanej w składzie)
szczypta soli
Do ozdobienia:
barwniki spożywcze,
posypki,
groszki,
cukier puder do lukru
czekolada typu nutella
polewy
rożki waflowe-jak do lodów
pisaki spożywcze
orzechy
czekolada mleczna
lukier plastyczny
Piernikowa wioska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO PIERNIKOWE: - Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, robimy dołek i wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. - Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. - Ciasto wkładamy do formy w kształcie domków. Domki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia lub piec w gotowej formie.- Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach aż będą brązowe (czas zależy od piekarnika). WYKONANIE: - Przestudzone domki lukrujemy i ozdabiamy tworząc na paterze zimową wioskę .Rożki waflowe szybo zanurzamy w zielonym lukrze i dekorujemy na choinki. Ozdabiamy wg własnego pomysłu.Gotowe domki można zapakować w celofan i dać w prezencie komuś bliskiemu.
Porady
Im dłużej poleżą tym będą lepsze .Należy o tym pamiętać by uwzględnić to w przedświątecznym planowaniu.
Komentarze