Piernikowa wioska

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Efektowny przysmak w sam raz na święta .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki
    40 dag sztucznego miodu
    40 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    1 łyżeczka sody
    2 opakowania przyprawy do piernika (koniecznie przyprawa bez mączki ziemniaczanej w składzie)
    szczypta soli

    Do ozdobienia:
    barwniki spożywcze,
    posypki,
    groszki,
    cukier puder do lukru
    czekolada typu nutella
    polewy
    rożki waflowe-jak do lodów
    pisaki spożywcze
    orzechy
    czekolada mleczna
    lukier plastyczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Chatka

Piernikowa wioska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO PIERNIKOWE: - Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, robimy dołek i wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. - Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. - Ciasto wkładamy do formy w kształcie domków. Domki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia lub piec w gotowej formie.- Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach aż będą brązowe (czas zależy od piekarnika). WYKONANIE: - Przestudzone domki lukrujemy i ozdabiamy tworząc na paterze zimową wioskę .Rożki waflowe szybo zanurzamy w zielonym lukrze i dekorujemy na choinki. Ozdabiamy wg własnego pomysłu.Gotowe domki można zapakować w celofan i dać w prezencie komuś bliskiemu.

Porady

Im dłużej poleżą tym będą lepsze .Należy o tym pamiętać by uwzględnić to w przedświątecznym planowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

4.84 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Choinka piernikowa

To może cię zainteresować