Muffiny mają swój urok. Są łatwe do zrobienia, pasują na każdą okazję i można dobrać do nich przeróżne dodatki. Rodzynki, sezonowe owoce, czekolada... Czego dusza zapragnie ;-)
Duet otrębowych muffin: z kawałkami czekolady & z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczam wszystkie suche składniki.
2.Ubijam jajka, dodaję mleko olej i aromat waniliowy. Partiami dosypuję suche składniki i miksuję dalej.
3.Łyżką odmierzam porcje masy do 12 papilotek umieszczonych w formie. Do 6 wciskam dorodne truskawki i przykrywam drugą łyżką masy.
Do kolejnych 6 również nakładam po łyżce masy i wierzch posypuje posiekaną na kawałki czekoladę.
4.Muffiny wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 200*C i piekę przez ok. 20 do tzw. "suchego patyczka".
5.Po upieczeniu muffiny zostawiam jeszcze na 5 minut w piekarniku, potem wyciągam i układam na kratce.
6.Dekoruję bitą śmietaną lub zwykłym cukrem pudrem - zależy co mam pod ręką.
Komentarze