Piernik krakowski

4.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piernik który przygotowałam to propozycja na świąteczny stół, gwarantuję ze na pewno posmakuje waszym domownikom. Piernik bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze że bardzo smaczny.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka tortowa około 400 g,
    cukier brązowy 200 g,
    margaryna Kasia 120 g, ( u mnie pół na pół z masłem))
    jajka 2,
    kakao 3 łyżki z czubkiem,
    powidła śliwkowe 5 łyżek,
    przyprawa do piernika 1 op,
    mleko około 1 szkl, ( szklanka o poj. 250 ml),
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    orzechy włoskie garść pokrojone na małe kawałeczki + do dekoracji,
    rodzynki 2 łyżki ,
    morele suszone 4 szt, ( pokrojone w małą kosteczkę),
    płatki migdałów ,

    Polewa;
    kakao ciemne 4 łyżki,
    masło 120 g,
    mleko 4 - 5 łyżek ,
    cukier puder około 80 g,
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę razem z masłem włożyć do garnka i podsmażać do rozpuszczenia na małym ogniu palnika , po rozpuszczeniu ostudzić.
    Jajka razem z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać mleko, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Cały czas miksując dodawać powidła śliwkowe.
    Na koniec wlać rozpuszczony ,wystudzony tłuszcz.
    Całość mieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
    Do całości dodać oprószone mąką bakalie.
    Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu piernik polać obficie polewą czekoladową.

    Udekorować według uznania u mnie orzechy i płatki migdałów.

    Polewa;
    Do rondla wlać mleko , dodać cukier puder postawić na małym ogniu palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru.
    Następnie dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.
    Na koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia.
    Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
    Smacznego.

Porady

Taki piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować