Piernik krakowski

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Bardzo łatwy i prosty piernik. Doskonały nawet dla początkujących. Zawsze się udaje.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 400 g mąki
    120 g margaryny
    250 g cukru
    2 jajka
    4 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyzeczki kakao
    1 opakowanie przypraw do piernika
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    100 g czekolady mlecznej
    150 g śmietany kremówki
    szklanka posiekanych orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • 2. Margarynę rozpuść i ostudź. Jajka ubij z cukrem, dodaj mleko, wymieszaną mąkę z sodą i kakao oraz przyprawę do piernika. Następnie dodaj powidła i rozpuszczoną margarynę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku o temp. 180 stopni około 45-50 minut. Piernik po wystudzeniu polej polewą i posyp uprażonymi orzechami. Piernik można również przełożyć marmoladą lub powidłami śliwkowymi według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować