Piernik krakowski z powidłami

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rewelacyjny, intensywny i mięciutki piernik rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 jajka
    400 g mąki pszennej
    4 łyżki powideł
    250 g cukru
    1 mała łyżeczka sody
    1 szklanka mleka
    6 małych łyżeczek przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    120 g roztopionego masła

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik krakowski z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakao i przyprawą do piernika i mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.
  • 2. Białko oddzielamy od żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, żółtko i kakao, dokładnie miksujemy. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą. SMACZNEGO :)

Porady

do ciasta można dodać bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować