PIERNIK KASZTELAŃSKI

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika Kasztelańskiego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • porcja na 3 keksówki albo 2 blaszki.
    -500 g. margaryny
    -500 g. miodu
    -500 g. cukru
    -1 i 1/2 kg. mąki
    -5 duże łyżki kakao
    -4 duże jajka
    -2 płaskie łyżki sody oczyszcz.
    -1 i 1/2 szklanki wody
    -2 paczki przypraw do pierników
    -2 łyżeczka cynamonu.

    -580 g.marmolada twarda o smaku różanym

    - polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik kasztelański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie keksówek 1. Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać margarynę i roztopić,lecz nie gotować.
    Przestudzić do letniego. W misce roztrzepać jajka, przesiać tam mąkę z sodą.Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą, można mikserem .
    Rozlać do trzech keksówek 12x30 wyłożonych papierem do pieczenia.
  • pierniki po upieczeniu 2. Piec ok. 1 godz. w 175*C. do suchego patyczka.
  • polewa na pierniku 3. Po ostygnięciu, każdą przekroić na trzy plastry. Przełożyć gęstą marmoladą, posmarować polewą czekoladową górę i wszystkie boki.

Porady

Zawsze piekłam w dwóch blaszkach,przekładałam marmoladą. Potem kroiłam w 4 pasy(po długości) albo 5 (po szerokości) i oblewałam polewą czekoladową. Teraz spróbowałam w keksówkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować