Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika Kasztelańskiego.
2 godz.
Składniki:
porcja na 3 keksówki albo 2 blaszki.
-500 g. margaryny
-500 g. miodu
-500 g. cukru
-1 i 1/2 kg. mąki
-5 duże łyżki kakao
-4 duże jajka
-2 płaskie łyżki sody oczyszcz.
-1 i 1/2 szklanki wody
-2 paczki przypraw do pierników
-2 łyżeczka cynamonu.
Piernik kasztelański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać margarynę i roztopić,lecz nie gotować.
Przestudzić do letniego. W misce roztrzepać jajka, przesiać tam mąkę z sodą.Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą, można mikserem .
Rozlać do trzech keksówek 12x30 wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Piec ok. 1 godz. w 175*C. do suchego patyczka.
3.Po ostygnięciu, każdą przekroić na trzy plastry. Przełożyć gęstą marmoladą, posmarować polewą czekoladową górę i wszystkie boki.
Porady
Zawsze piekłam w dwóch blaszkach,przekładałam marmoladą. Potem kroiłam w 4 pasy(po długości) albo 5 (po szerokości) i oblewałam polewą czekoladową. Teraz spróbowałam w keksówkach.
Komentarze